Mükemmel hava fotoğrafı çekmek için dronunuzun kamerasını ayarlamak, önemli unsurlardan biridir. İnce uçuş teknikleri mükemmel açıyı bulmanızda yardımcı olabilir fakat, doğru kamera ayarları olmadan çektiğiniz fotoğraflar beklediğiniz gibi olmayabilir. Providyo DJI Yetkili Satış Mağazası ve Tavsiye Edilen Servis Noktası olarak size yardımcı olmak için 7 genel kamera ayarları hatalarını derledik.

1. Pozlama Modu

Neden fotoğraflarınız bazen düz siyah ya da beyaz çıkar? Pozlama modunu kontrol edin! Otomatik mod ve manuel modu seçebilirsiniz. Otomatik modda değilken aşırı ışıklı ya da düşük ışıklı fotoğraf çekme olasılığınız yüksektir. Örneğin, bazı pilotlar gece çekimleri için manuel modunu yavaş enstanteneye ayarlayarak çekim yapmaya çalışır. Eğer ertesi gün tekrar çekim yaparken kameranızı gün ışığı durumuna ayarlamayı unutursanız; sert beyaz fotoğraflar elde edersiniz. Bu durumdan kaçınmak için resmi öncelikle otomatik modda çekmenizi, ardından da ayarlamaları yapmak için de manuel modda çekim yapmanızı öneririz.

2. Pozlama Telafi Modu(EV)

Doğru pozlama modunu seçmiş olmanıza rağmen fotoğraflarınız hala çok ışıklı ya da karanlık mı görünüyor? Bu durumu, fotoğrafınızda doğru pozlamayı bulana kadar pozlama telafi modunu ayarlayarak çözebilirsiniz. Basit olarak, EV+ ayarı fotoğrafı daha ışıklı yaparken, EV- ayarı ise fotoğrafı daha karanlık yapacaktır. Bir önceki fotoğrafınızda kullandığınız ideal EV modu diğer çekeceğiniz fotoğrafta aynı sonucu vermeyebilir. Bu yüzden, EV modunu çekim yaptığınız alanın ışığına göre ayarlayı unutmayın. Ayrıca, manuel modda ISO ve enstantene ayarlarıyla çektiğiniz fotoğraflarda EV değerini değiştiremeyeceğinizi de aklınızda bulundurun.

3. ISO

Fotoğraflarınızda çok fazla kumlanma mı var? Yüksek ISO değeri düşük ışıklı ortamlarda hızlı enstantene ile fotoğraf çekmenizi sağlar fakat, kumlanmaya da yol açar. Günün aydınlık kısmında yüksek ISO değeri kullanmak çok ışıklı ve kumlu fotoğraflar çekmenize neden olur. Bu nedenle, eğer çektiğiniz resimlerde kumlanma çok ise, ISO ayarlarınızı kontrol etmeyi unutmayın. ISO değeri nasıl ayarlanır bilmiyorsanız, otomatik ISO modunu deneyebilirsiniz.

4. Beyaz Dengesi

Çektiğiniz fotoğraflardaki renkler doğru görünmüyor mu? Fotoğraflarınız uygun olmayan renklerde görünüyorsa, beyaz dengesini tekrar ayarlamalısınız. Farklı ışık kaynakları farklı renk sıcaklıklarına sahiptir. Eğer kameranız beyaz dengesini otomatik olarak ayarlayamadıysa, fotoğrafın renk tonlarını kendiniz ayarlamalısınız. Basit olarak, kameranızın soğuk ışıkta sıcak renk tonlarına, sıcak ışıkta soğuk renk tonlarına ihtiyacı vardır. Çoğu durumda otomatik beyaz dengesi ayarını kullnmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, RAW modunda çekim yaparsanız fotoğraf düzenleme programlarında çektiğiniz fotoğrafın beyaz dengesini fotoğraf kalitesinde bozulma olmadan ayarlayabilirsiniz.

5. Odaklanma

Foğtoğraflarınız flu mu çıkıyor? Ekrana yakınlaşmak için dokunduğunuzda işe yaramıyor mu? Manuel odaklanma modunu seçtiğinizde bu durumlarla karşılaşabilirsiniz. Dokunarak yakınlaşmak için otomatik odaklanma(Auto-Focus) modunda çekim yapmalısınız. Fakat, karanlık ortamlarda otomatik odaklanma çalışmayabilir. Bu yüzden manuel odaklanma moduna geçiş yapmalısınız. Bu, size doğru odaklanmayı yapmanızı sağlar.

6. Format

Daha önce çektiğiniz fotoğrafların düzenlenmesinden sonra kalitelerinin düştüğüne dikkat ettiniz mi? Bu durumda, resim formatını kontrol etmek isteyebilirsiniz. DJI size JPEG, RAW ve JPEG+RAW olarak üç farklı format seçeneği sunuyor. Eğer fotoğraflarınızı daha sonra bilgisayarda düzenleyecekseniz RAW modunda çekim yapmanızı öneririz. Bunun nedeni RAW formatında çekilen fotoğrafın JPEG formatında çekilen fotoğrafa göre daha çok bilgi ve detay içermesidir. Bu nedenle RAW formatında görüntünün standardını bozmadan düzenleme yapabilirsiniz.

7. Fotoğraf Modu

Tek bir kare çekmek istediğinizde birden fazla fotoğraf mı çekiyorsunuz? DJI droneları tek, çoklu, AEB, HDR, zamanlı çekim gibi birçok modu desteklemektedir. Fotoğraf modu menüsüne gidin ve tek çekim seçeneğini seçin. Kamera menüsündeki seçenekler korkutucu gelebilir fakat hatalarınızdan derler çıkararak daha kaliteli fotoğraflar çekip, fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.