
Histogram, doğru pozlamayı yakalamanız konusunda yardımcı olacak bir araçtır. DJI GO 4 uygulamasını kullanırken “Histogramı Aç” komutunu görmüş olabilirsiniz. Eğer daha önce görmediyseniz ya da aktif etmek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorsanız; bu yazımızda histogram kullanımını anlatıyoruz.
1 – Kamera ayarlarına gidin.

2 – Histogramı aktif hale getirin. Kullanıcı arayüzündeki seçeneği sürükleyerek ya da dokunarak histogramı aktif edebilirsiniz.

Histogram Tam Olarak Nedir?
Histogramın sözlük anlamı, görüntüyü oluşturan piksellerin ışık değerleri ile yatay eksende ve dikey eksende dikey sütunlar ile oluşturulmuş grafiktir. Aslında bir matematik terimi olmasının yanında fotoğrafçılık alanında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi farklı sektörlerde de sıkça kullanılmaktadır. Fakat biz bu yazımızda fotoğrafçılık kısmını ele alıyoruz.
Histogram Okumak
Kısaca histogram, çektiğiniz görüntünün piksel bazında pozlama grafiğidir. Grafiğin sol kısmı görüntünüzün koyu kısmını, gölge olarak da bilinmektedir, sağ kısmı ise açık kısmını, parlak alanlar olarak da bilinmektedir, orta kısım da orta tonları temsil etmektedir. Y ekseni(dikey) belli tonlarda pozlanış piksel sayısını göstermektedir. Grafik seviyesi ne kadar yükselirse o kadar piksel belirli ışık seviyesine maruz kalmış anlamına gelmektedir.

İdeal Histogram Nasıl Olmalı?
Histogram size görünütünüzün düşük ya da yüksek ışıklı olacağını söylemektedir. Ağaşıdaki görselde sırasıyla düşük, dengeli, ve yüksek ışıklı görüntülerden örnekler verilmiştir.

Genel olarak çektiğiniz görüntünün düşük ya da yüksek ışıklı olmasını istemezsiniz. İdeal histogram aşağıda gösterildiği gibi olmalıdır. Orta tonlarda yükselti varken, sağ ve sola doğru kademeli bir şekilde de düşüş vardır.

Fakat, çektiğiniz ortam ve objeye göre histogramda göreceğiniz veriler her zaman yukarıdaki gibi olmayabilir. Örnek vermek gerekirse, arka planda gün batımının olduğu bir fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Çekeceğiniz fotoğraf yüksek kontrast değerlere sahip olacak ve histogramda sağ ve sol kısımda, parlak alanlar ve gölge kısımları, yükselti göreceksiniz. Bu gibi durumlarda auto-exposure bracketing(AEB) modunu kullanmak; Lightroom ya da Photoshop gibi programlarda da HDR görsel üretmek akıllıca olacaktır.

Ayrıca kırpma sorununa karşı da dikkatli olmalısınız. Buradaki kırpma kelimesinin anlamı, yüksek ya da düşük pozlamalı fotoğraflar ya da videolardaki detayların kaybolmasıdır. Eğer histogramınızda sağ ve sol kısımına baktığınızda sanki iki histogram verisi görüyor hissine kapılıyorsanız, ISO, örtücü hızı ya da diyafram değerlerinizi yeniden kontrol etmenizde fayda vardır. Providyo DJI Yetkili Satış Mağazası ve Tavsiye Edilen Servis Noktası olarak başarılı uçuşlar ve çekimler dileriz.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.