Film yapımlarında zoom yapmak, çekimlerde değişik objelerin aralarındaki mesafeyi ayarlamanızı sağlayan odak uzunluğunu değiştirme tekniği anlamına gelmektedir. Bu şekilde istediğiniz konuyu ya da mesajı karşı tarafa etkili bir şekilde anlatmak için kullanılmaktadır. Zoom yapma tekniklerinden birisi olan Dolly zoom ilk olarak fotoğraf sanatçısı Robert Burks tarafından 1958’ de Vertigo filminde kullanılmıştır.

Film çekiminde Burks, objeyi ekranda boyutu ile oynamadan sabit bir şekilde tutarak lensi ve zoomu aynı anda hareket ettirmiştir. Perspektif efekti sayesinde arkaplan değişken bir hal almıştır. Bu şekilde filmde merdivenleri korkutucu bir şekilde karşımıza çıkarmış ve ana karakter için korku seviyesini yükseltmeyi başarmıştır.

Bu teknik birçok ünlü filmde de kullanılmıştır. Örneğin, Steven Spielberg’in yönettiği 1975 yapımı ünlü Jaws filminde ana karakter için korku öğesi bu teknik ile izleyicilere aktarılmıştır.

Günümüzde bu etkili görsel efekti, dronelarınız ile çektiğiniz videolara basit post-prodüksiyon süreçleri ile uygulayabilirsiniz. Bu yazımızda Dolly zoom efektini nasıl uygulayacağınıza değiniyoruz.

Geçmişte Dolly zoom efektini gerçekleştirmek için kamera açısının geriye giderken, lensin de aynı şekilde zoom yapması ya da tam tersi şekilde hareket etmeleri gerekiyordu. Neyse ki DJI droneları 3 eksenli gimbal teknolojisi ile stabil ve 4K HD çözünürlüklü kameralarıyla kaliteli ve kolay post-prodüksiyon imkanı sunan görüntüler elde etmenizi sağlıyor.

Post-prodüksiyon Süreci

A: İlk olarak dronunuzla, kamera açı ve ayarlarıyla oynamadan objeye doğru uçuş yapın. Çözünürlüğü en iyi değere getirin. Sabit hızda uçuş yaptığınızdan emin olun.

B: Düzenleme yapacağınız uygulamaya, çektiğiniz görüntüyü yükleyin. Örneklerimizde de olduğu gibi Adobe Premiere programını kullanabilirsiniz. Yeni proje ve sekans oluşturun (1080p çözünürlükte kullanmanız tavsiye edilmektedir).

C: Videoyu sekansa yükleyin ve ayarlama skalası ile görüntünüzü yeniden boyutlandırın (Effect Controls > Video Effects seçeneklerini takip ederek Scale ve Motion değerlerini ayarlayın). Örneğin, 4K çözünürlüklü videoyu 1080p çözünürlüğe yeniden boyutlandırmak için Scale değerini 50.0’a getirin.

D: Scale seçeneğinin altında videonuzun başına ve sonuna iki adet keyframe ekleyin. Başlangıçta bulunan keyframe değerini %100, sonunda bulunan keyframe değerini de %50 yapın. Bu şekilde çifte scaling efeketini gerçekleştirmiş oluyorsunuz(Bu aşamayı önizleme yapabilirsiniz).

E: Son olarak, videonun başlangıcındaki görüntünü scale değerini ayarlayın ve objenin başlangıçtan bitişe kadar benzer göründüğünden emin olun.

F: Çekim esnasında kameranızda ufak da olsa bir oynama olursa, Motion seçeneği altındaki Position seçeneğini ayarlayın, birden fazla keyframe ekleyin ve objenin görüntüde sabit bir şekilde durması için X ve Y eksenlerinin koordinatlarını düzenleyin.

G: Videonun çıktısını alın.

Not: Post-prodüksiyon aşamasında maksimum video çözünürlüğü 4K olduğu için scale oranı küçüktür. Yüksek çözünürlükte geniş scale oranı için hızlandırılmış öekim videoları kullanabilirsiniz.

Örnekler

Mavic Pro ile çekildi.

Phantom 4 Pro ile çekildi.

Inspire 2 ile çekildi.

Şimdi dronunuzu alın ve Dolly zoom efekini uygulamak için video çekin. Hazırladığınız görüntüleri ulaştırmak, bilgi almak veya önerileriniz için bize sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz.