
Drone üreticileri, hava fotoğrafçılığının daha sezgisel ve kolay olabilmesi için birçok çalışmalar yapmış ve otomasyon sistemler geliştirmişlerdir. Droneların takip etme özelliklerine sahip olması kullanıcılara çalışma ya da eğlence esnasında yaptıkları işlere daha iyi odaklanmalarını ve çok sevdiği dronelarının çarpmadan uçuş yapacağına emin olmalarını sağlamaktadır. Bu yazımızda sizlere için takip özelliğinin çalışma şeklini inceliyoruz.
Takip Özelliğinin Çalışma Sistemi Nasıl?

Takip özelliği olan dronelar pilota ihtiyaç duymadan otonom olarak hedefini takip eder. Günümüzde bu teknoloji iki ana teknolojik cihazda kullanılmaktadır. Bu cihazlardan birisi dronelardır ve takip özellğini birbirlerinden farklı şekillerde hedef objeyi hassas ve otonom bir şekilde izlemek için kullanmaktadırlar.
a – GPS Teknolojisi
Piyasaya sunulan takip özelliğine sahip ilk modeller uzaktan kumandanın GPS bağlantısını takip etmesi için programlanmıştı. Bu, kullanıcı ve cihaz arasında sanal bir bağ yaratıştı. GPS vericisi genellikle kumanda içerisine yerleştirilir ve bu sayede kumanda nerede olursa olsun cihazınız takip eder.
DJI ilk takip özellikli drone modelini 2015’te Phantom 3 serisi ile piyasaya sundu. Follow Me, Course Look, Waypoints, Home Lock ve Points of Interest gibi Akıllı Uçuş Modlarını barındırıyordu. Diğer GPS tabanlı drone modellerinde olduğu gibi Phantom 3’te de Folllow Me modunu kullanmak için uzaktan kumanda ve DJI GO uygulaması gereklidir.
Peki neden GPS teknolojisi kullanılıyor? GPS teknolojisinin takip hassasiyeti rakipsizdir ve diğer seçeneklere göre daha keskin çözümler sunar. Fakat, takipçi/aktarıcı her zaman sistemin doğru bir şekilde çalışması için gereklidir.

b – Görsel Tanıma Teknolojisi
Objeleri, insanları ve engelleri kameranın bize sağladığı verilerle saptamak 2000li yılların başlarından beri robot teknolojisinde kullanılmaktadır. Verileri işlemek için hesaplama, batarya ömrü ve güvenlik konularında yüksek gerekliliklere ihtiyaç duyması nedeniyle son yıllarda dronelarda kullanılmaktadır.

Genel olarak, görsel tanıma teknolojisi aşağıdaki şekilde çalışmaktadır;
- Drone kamera ve sensörleri görüntü ve ses verilerini toplar ve işlemciye aktarır.
- Yeterli ölçüde bilginin toplanmasıyla işlemci, sahnedeki arkaplan öğelerini tanımlar ve hareket eden objelerini yerini belirler.
- Programlandığı üzere drone, otomatik olarak objeyi takip etmeye başlar.
Son teknolojik gelişmeler sonucunda bu üç adım günümüzde saniyeler içinde gerçekleşebilmektedir.
Hızlı cevap süresinin yanı sıra görsel tanıma sistemi araba, insan, bisiklet, hayvan gibi hareket edebilen objeleri takip edebilirken ek GPS takip sistemi gereksinimi duymamaktadır. Fakat tanıma doğruluğu ışık durumuna ve direkt ışık – gölge kontrastına bağlı olarak etkilenebilmektedir.
Sonuç itibariyle GPS ve görsel tanıma sistemlerini DJI ActiveTrack sistemi ile bir araya getirerek kulanıcılarına en iyi deneyimi sunmayı amaçlamıştır.
DJI ActiveTrack Kullanımı
DJI ActiveTrack, kullanıcılara ilk olarak Phantom 4 serisinde sunuldu. Bu teknoloji ile eski Follow Me modu büyük oranda geliştirilerek kullanıcı deneyimi ve hassasiyet arttırıldı. Bu özellik kullanıcıların hareket eden birden fazla objeyi işaretleyerek takip etmesini ekstra takip cihazına ihtiyaç duymadan gerçekleştirmelerine olanak tanıdı.
GPS ve görsel tanıma sistemleri ActiveTrack özelliği ile son çıkan cihazlarda bulunuyor ve uçuş stabilizasyonunu, engeller arasında yön bulma kabiliyetini sağlıyor. Sonuç olarak teknolojik gelişmeler sayesinde yeni özellikler karşımıza çıkmaya ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmektedir. Bu gelişimin yanı sıra cihazların kapladıkları alanlar ve tepki süreleri azalmış ve işlevsellikleri arttırılmıştır.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.