
Instagram, çoğu mükemmel hava fotoğrafları ve videolarının paylaşıldığı sosyal medya alanıdır. Bu mecralarda gördüğünüz fotoğrafların neden güzel göründüğünü daha önce merak etmiş miydiniz? İşte, bu konu hakkında Providyo DJI Yetkili Satış Mağazası ve Tavsiye Edilen Servis Noktası olarak, fotoğraflarınızı Instagram’a hazır hale getirirken kaçınmanız gereken 6 hatayı derledik.
1 – Düzensiz Sahne Seçimi
Bu, genellikle acemi drone pilotlarının karşılaştığı, çokça yapılan bir hatadır. Yeni aldığınız dronunuzu denemek için can attığınızı biliyoruz fakat, mükemmel fotoğrafı yakalamanın %70’i doğru alanı seçmektir. Geriye kalan %30’u cihazınız sizin yerinize tamamlayabilmektedir. Çekim yapacak düzgün bir nokta bulamazsanız, daha başından kaybetmiş sayılırsınız. Bu nedenle mükemmel çekimler için mükemmel alanı bulmak önemlidir.

▲ Kötü Örnek
Mükemmel noktayı bulmak sanıldığı kadar zor değildir. İlk olarak, araştırma yapmadan çekim için cihazınızı hazırlamaya başlamayın. Daha fazla bilgiye sahip olmak için arkadaşlarınıza sorabilir, internetten araştırmalar yapabilir ya da forum sitelerine üye olabilirsiniz. Ek olarak, Google Earth oldukça yardımcı olabilmektedir ve ücretsizdir. Sadece Mouse hareketleriniz ile mükemmel açıyı bulabilir, dronunuzu o noktaya götürerek çekimler yapabilirsiniz. Son olarak, mükemmel noktayı ve çekim açısını bulmak için kendinizi geliştirmeye devam etmeli ve sürekli arayış halinde olmalısınız.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
2 – Yanlış Zamanlama
Mükemmel noktayı bulduğunuza göre şimdi de mükemmel zamanlama konusuna odaklanmanız gerekmektedir. İnsanlar bu konuyu bazen göz ardı edebilmekte; genellikle bu nedenden dolayı gidecekleri yere geç saatlerde giderek karanlık fotoğraflar elde etmektedir. Bu yüzden çekim için doğru zaman dilimini ayırdığınızdan emin olun.

▲ Kötü Örnek
Gün doğumundan 1 saat sonrası ya da gün batımının 1 saat öncesi, çekim yapmak için mükemmeldir. Fotoğrafçılar arasında da “altın zaman” olarak bilinmektedir. Bu zaman dilimlerinde güneş alçak seviyedeyken; ışık daha yumuşaktır. Bu tarz ışıklar ile sahneniz ve objeleriniz daha uzun gölgelere sahip olurken çektiğiniz fotoğraflarda da derinlik olacaktır.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
Zamanlama aynı zamanda hava durumuyla da alakalıdır. Hava durumunu kontrol ederek istenmeyen durumlardan kurtulabilirsiniz. Bazı durumlarda da hava durumunu lehinize kullanabilirsiniz. Örneğin sisli havalarda yapılan çekimler, fotoğraflarınıza gizemli bir hava katacaktır. Sonuç itibariyle iyi hava ya da kötü hava koşullarından ziyade; fotoğraflarınıza katmak istediğiniz ruh önemlidir.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
3 – Yanlış Pozlama
Pozlama, çekimlerinizde göz önünde bulundurmanız gereken ilk elemandır. Yüksek ya da düşük pozlama direkt olarak çekimlerinizdeki güzelliği ve detayları etkiler ve ciddi durumlarda post-prodüksiyon aşaması bile görüntülerinizi kurtaramaz.

▲ Kötü Örnek
Çekimleriniz esnasında bu durumlardan kaçınmak için otomatik pozlama modunu kullanın. Video çekimleri için örtücü hızı, diyafram ve ISO gibi terimler konusunda bilgi sahibi olmaya çalışarak manuel modunda çekimler yapın.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
Çekimleriniz esnasında bu durumlardan kaçınmak için otomatik pozlama modunu kullanın. Video çekimleri için örtücü hızı, diyafram ve ISO gibi terimler konusunda bilgi sahibi olmaya çalışarak manuel modunda çekimler yapın.
4 – Düzensiz Komposizyon
Kompozisyon, görsel elemanların bir fotoğraf karesi içerisinde düzenlenmesidir. Uygun olmayan kompozisyon her fotoğrafınızda temanın bozulmasına ve dengesiz bir hal almasına sebep olabilir. Doğru alan, doğru çekim açısı ve doğru zamanlama hususlarını yerine getirmiş olsanız bile düzensiz kompozisyon nedeniyle çekimleriniz mahvolabilir. Hava fotoğrafçılığı alanında kendinizi geliştirmek için en genel kompozisyon tekniklerine göz atabilirsiniz. Bunlar:

▲ Kötü Örnek
Üçte Bir Kuralı: Görüntünüzü 2 yatay ve 2 dikey çizgi ile 9 parçaya bölün. En önemli obje ya çizgi boyunca ya da çizgilerin kesiştiği yerde olacaktır.

Diyagonal Çizgi: Başlıkta da görüldüğü üzere, çektiğiniz görüntüyü iki eşit parçaya ayıran çizgidir.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
Simetri: Çektiğiniz görüntünün bir yarısı, diğer yarısının aynısıdır.

Mavic Pro ile çekilmiştir.
Merkezleme: En önemli obje her zaman çerçevenin ortasında olmalıdır.

Çerçeveleme: Görüntülerinizi daha iyi çerçevelemek için objenin bir kısmını bloke etmek.

Mavic Air ile çekilmiştir.
İpucu: Yamuk ufuk çizgisi gibi sorunların önüne geçmek için uçuşa başlamadan önce gimbalınızın roll eksenini ayarlayın.
5 – Post-prodüksiyon Aşamasını Atlamak
Sosyal medya mecralarında, insanların dikkatini sade fotoğraflarla çekmek oldukça zordur. Etkileyici fotoğrafların çoğu doğru bir şekilde düzenlenmiştir. Bu anlamda JPEG uazntılı fotoğraflar daha az veriyi barındırırken; RAW formatı daha çok veriyi barındırmaktadır ve post-prodüksiyon aşaması için son derece uygundur. Yine de renk, beyaz dengesi ve kontrast gibi ayarları yaparak fotoğrafınızdaki ögeleri daha fazla ön plana çıkarabilirsiniz.

▲ Kötü Örnek
Fotoğraflarınızı mobil uygulamalar ile düzenleyebilirsiniz fakat, bilgisayarda kullanılan Photoshop ve Lightroom gibi profesyonel programlar ile bu alanda uzmanlaşabilirsiniz. Bu profesyonel araçlarla ilk olarak hangi komutun fotoğrafa hangi etkiyi yarattığını öğrenmeye çalışmanız yararınıza olacaktır. Örneğin “saturation” ya da “vibrance” özellikleri ile fotoğrafnızın renkleri üzerinde oynamalar yapabilirsiniz.

Phantom 4 Pro ile çekilmiştir.
6 – Fazla Post-prodüksiyon
Başarıya giden yolda post-prodüksiyon aşaması oldukça yardımcı olsa da fazlası bir o kadar zararlıdır. Örneğin saturation ve kontrast değerleri üzerinde yapılan gereksiz oynamalar fotoğrafınızın gerçek dışı ve kötü görünmesine neden olacaktır.

▲ Kötü Örnek
Düzenleme aşamasında çok işlem yapanın değil; az ve öz işlem yapanın başarıya ulaşacağını unutmamalıyız. “Saturation”, “contrast” ve “clarity” seçenekleri düzenleme esnasında bizlere eşsiz sonuçlar sunabilirken; aynı anda kullanıldığında ortaya aşırı sonuçlar çıkabilmektedir.

Inspire 2 ile çekilmiştir.
Son olarak, çekim yapılacak alan, zamanlama, pozlama, kompozisyon ve post-prodüksiyon aşamaları, fotoğraflarınızı güzelleştiren ve diğer kişilere göre daha özgün sonuçlar ortaya koymanıza olanak tanıyan ögelerdir. Bşlangıç seviyesi kullanıcılar için önemli olan şey ise bol bol pratik yapmaktır.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.