
Deneyimli ya da yeni başlayan bir pilot olsanız bile hata yapabilirsiniz. Önemli olan bu hatalardan olabildiğince kaçınmak ve bu konuda önlemler almaktır. DJI’ın son zamanlarda popüler drone serilerinden olan Mavic Pro odaklı oluşturduğumuz içerikten, diğer modellere sahip pilotlar da yararlanabilir, yazıda 10 genel pilot hatasını derledik.
1 – Görüntü Sistemlerinin Her Zaman Aktif Olduğunu Düşünmek
Mavic, 4 tanesi ileri ve dikey yönlü görüntü sistemleri olmak üzere toplamda 5 adet kameraya sahiptir. Dikey görüntüleme sistemi ayrıca görüntü pozisyonlama sistemi olarak da bilinmektedir. Bu sistem dronunuzun 13 metre irtifa üzerindeki uçuşlarında stabilize bir deneyim sağlamaktadır. İleri yönlü görüntüleme sistemi, manuel ya da otomatik olarak RTH kullanımında dronunuzun engellerden kaçınmasını sağlamaktadır. Bütün bu sistemler kullanışlı olsa da kullanıcıları olası kazalardan tam bir şekilde koruyamayabilir. Düşük ışıklı alanlarda yapılan uçuşlar kazaların en çok olduğu alanların başında gelmektedir. Bu sistemler aktif bir şekilde çalışabilmek için bol ışığa ihtiyaç duymaktadır. Her iki görüntüleme sistemi de Sport Modunda çalışmamaktadır. Görüntüleme sistemlerinin aktif olup olmadığını bazı şekillerde kontrol edebilirsiniz. İlk olarak dronun arka kısmında bulunan ve drone durum göstergesi adı verilen LED ışıktan kontrol edebilirsiniz. Görüntü sistemleriniz aktif olmadığında GPS bağlantınız varsa yavaş bir şekilde yeşil renkte yanıp söner; GPS sinyali yoksa sarı renkte yanıp sönmektedir. Diğer bir yol ise DJI GO uygulamasıdır. Uygulama üzerinden, görüntü sistemlerinin aktif olup olmadığını sağ üstte bulunan sensör işaretinin rengine göre anlayabiliriz. Eğer simge rengi kırmızıysa, görüntü sistemleri aktif değil demektir.

2 – İleri Yönlü Görüntüleme Sisteminin Karşısına Çıkan Her Objeyi Algılayabileceğini Düşünmek
İleri yönlü görütüleme sistemi, elektrik kabloları ya da cam pencereler gibi şeffaf ya da ince objeleri algılamakta güçlük çekmektedir. Cihazlarda bulunan görüntüleme sistemleri ve sensörler kullancıları daha belirgin engellerden rahatlıkla koruruken; fırsatınız varsa çevresel engelleri manuel olarak aşmanız ve güvenli uçuş yapmaya özen göstermeniz akıllıca olacaktır.

3 – Uçuş Yaparken Gimbal Koruyucusunu Çıkarmamak
Mavic’de gimbalı koruyan 2 adet plastik parça bulunmaktadır. Bu iki parçadan birisi gimbal korurucusudur. Astronot başlığı gibi oval bir yapıdadır ve gimbalınızla birlikte kameranızı da korumaktadır. Diğer plastik parça da gimbalınızı taşıma esnasında hareket etmesini engelleyen ve yerinde stabil bir şekilde durmasını sağlayan gimbal kelepçesidir.

Gimbal koruyucusu ile uçuş yapmak tam anlamıyla hata olmamakla birlikte amacınızın ne olduğuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Koruyucu ile uçuş yaparken kameranızın ve gimbalınızın suya ya da toza karşı korunaklı olacağı kesindir ancak sıcak havalarda kesinlikle çıkarmanızı öneririz çünkü gimbalın hemen arkasında bulunan fan anakartı ve diğer elektronik modülleri soğutmaktadır, koruyucuyu taktığınızda hava akışını optimum seviyede sağlayamacaktır.. Bir şeylere çarpacağınızı düşünüyorsanız bir üst seviye koruma mekanizmasıdır. Sport modunda uçuş yaparak çevreyi keşfetmeyi düşünüyorsanız koruyucu kullanmak yararınıza bile olabilir. Koruyucu, gimbalınızın ya da dronunuzun performansına etki etmemektedir.
Fakat, en iyi görüntü kalitesini yakalamak istiyorsanız gimbal koruyucuyu çıkarmalısınız. Örneğin, gimbal koruyucunuz temiz değilse iyi bir görüntü alamayabilirsiniz ya da ışığın lensinize geliş şekli değişkenlik gösterebilir.
4 – Gimbal Kelepçesini Takmayı/Çıkarmayı Unutmak

Uçuşa başlamadan önce gimbal kelepçesini çıkarmayı ve uçuşunuzu tamamladıktan sonra geri takmayı unutmayın. Kurulumu en hızlı ve kolay yapılabilen drone modellerinden olan Mavic’de bile cihazınızı çantasına koyarken, kelepçesini unutabilirsiniz.

Gimbal kelepçesi takılıyken dronunuzu çalıştırdığınızda gimbal motorları gimbalı başlatmaya çalışacak fakat başarısız olacaktır. DJI GO uygulamasındaki drone durumu çubuğunda da ayrıca bir uyarı göreceksiniz.
Gimbal kelepçesini çıkarmayı unutmak gimbal üzerindeki gerginliği artırarak zaman içinde ömrünü kısaltacaktır. Diğer taraftan, taşıma esnasında takmayı unutursanız, sarsıntılar nedeniyle hasar görme olasılığı büyük ölçüde artacaktır.
5 – Uygun Olmayan Çevrede Uçuş Yapmak

Bazı çevresel etmenlerden ötürü uçuş yapmanızı önermediğimiz durumlar;
- Karlı, yağmurlu, sisli ve 10m/s’den yüskek hızlı rüzgarlı gibi sert hava koşullarında uçuş yapmayınız.
- Sadece açık alanlarda uçuş yapın. Yüksek ya da geniş metal yapılar cihazınızın GPS ve pusulasını etkileyebilir.
- Engellerden, kalabalıktan, yüksek voltajlı elektrik tellerinin olduğu alanlardan, ağaçlardan ve sudan kaçının.
- Baz istasyonları ya da Radyo kuleleri gibi yüksek elektromanyetik alanlardan uzak durun.
- Drone ve batarya performansı, hava basıncı ve sıcaklık gibi çevresel etmenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
6 – Durmaya Çalışırken Çakılmak

Çok hızlı uçtuğunuzu ve aniden önünüzde bir objenin belirdiğini varsayalım. Cihazınızı durdurmaya çalışsanız bile eylemsizlik nedeniyle az da olsa ileriye kaymaya devam edecektir. İleri görüntüleme sistemi bu tarz durumlarda cihazınızı koruyabilir fakat daha önce de dediğimiz gibi karşısına çıkan her objei algılamayabilmektedir. Son sürat ilerlerken engele vardığınızda durmaya çalışırsanız kaza yapma olasılığınız oldukça yüksektir. Her zaman çevrenizde bulunan objelerle mesafenizi koruyun ve durmanın zaman aldığını unutmayın.
7 – Görüş Alanınızın Dışında Uçuş Yaparken Engellerden Kaçınamamak

Görüş alanınızın dışında uçuş yaptığınızda çevrenizdekileri sadece dronunuzun kamera görüntüsünden DJI GO uygulaması aracılığıyla görebiliyorsunuz. Bu tarz durumlarda kaza olasılığınız da artmaktadır. Uçuş yaparken kesinlikle cihazınızın görüş alanınızda olduğundan emin olun ve RTH irtifasını çevrede bulunan en yüksek objeye göre ayarlayın.
8 – Geri Yönde Uçuş Yapmak
Phantom 4 Pro modelinde geri görüntüleme sistemi mevcutken mavic pro bu özelliğe sahip değildir. Bu nedenle geri yönde yapacağınız uçuşlarda arkanızda nelerin olduğunu görmeniz imkansızdır ve kaza yapma olasılığınız çok yüksektir.

9 – İç Mekanlarda Uçuş Yapmak

Birçok pilot adayı dronelarını iç mekanlarda deniyor. Fakat iç mekanlardaki GPS sinyalizasyon eksikliği nedeniyle cihazlar kararsızlaşabiliyor ve sürükleniyor. Görüntü pozisyonlama sistemi aktif durumda olsa bile zemin tek renkli olduğunda sistemin zemini tarayıp algılaması ve buna bağlı olarak stabilize olabilmesi zordur. Ek olarak, iç mekanlarda çoğu zemin halı ile kaplıdır. Halılar ultrasonu absorbe eder; DJI droneları ise stabilizasyon için ultrasonik sensörler kullanmaktadır.
Eğer deneyimli bir pilotsanız ve ne yaptığınızdan eminseniz iç mekanda uçuş yapabilirsiniz. Fakat yeni başlıyorsanız kesinlikle iç mekanda uçuş yapmamanızı öneririz.
10 – RTH esnasında Hata İle Karşılaşmak

Birçok kullanıcı RTH modunun çalışma düzenini tam olarak bilmemekle birlikte RTH modunu başlattıklarında cihazlarının neden direkt iniş yaptığını ya da ağaç dallarına doğru uçuş yaptığını merak etmektedir.
İlk olarak, cihazınıza başlangıç noktasının 5 metre içerisinde RTH komutu verdiğinizde drone, RTH irtifasına erişip kalkış yaptığı yere iniş yapmak yerine, olduğu yere iniş yapacaktır.
Eğer RTH modu kalkış yapılan noktadan 5 – 20 metre içerisinde başlatılırsa ve ileri yölü görüntüleme sistemi aktifse 10m irtifasına geçecek; 10m irtifasının altında uçuş yapıyorsanız, başladığı yere geri dönecektir. 10m üzerinde uçuş yapıyorsanız varsayılan irtifaya geçecektir. İleri yönlü görüntüleme sistemi aktif değilse otomatik olarak iniş yapacaktır.
Son olarak, cihazınız 20 metreden de ilerideyse, daha önce belirlediğiniz RTH irtifasına çıkış yapacaktır. Olası bir durumda, kumandanızda bulunan “Pause” tuşuna basarak RTH’yi durdurabileceğinizi unutmayın. Providyo DJI Yetkili Satış Mağazası ve Tavsiye Edilen Servis Noktası olarak iyi ve güvenli uçuşlar dileriz.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.