
Drone satın alarak hepimiz yeni ve eğlenceli bir dünyaya adım atıyoruz. Bu dünya, yeni perspektiflerin, yerçekimi ile özgürce uyum içinde olduğu istediğiniz gökyüzünde uçabildiğiniz bir alandır. Dronelar ile hobi olarak ilgilenebileceğiniz gibi ticari ya da sanatsal alanlarda da kullanılabilmektedir. Uzaktan bakıldığında kullanımı çocuk oyuncağı gibi gelse de güvenli uçuşlar gerçekleştirmek bazı konuları dikkate alarak mümkündür. Bu yazımızda yeni başlayanlar için uçuş esnasında yapılması gereken bazı hususları derledik.
1 – Dronunuzu İyi Tanıyın
Uçuşa başlamadan önce, yeni aldığınız cihazınızı tanımaya özen gösterin. Kontrolleri, ayarları ve bataryalar hakkındaki anahtar noktaları öğrenmeye çalışın. Bulunduğunuz ülkedeki yasal uygulamaları da araştırmayı unutmayın.
Daha önce hiç uçuş yapmamış olsanız bile, kısa süren pratiklerle ustalaşmak mümkün. Birçok drone modeli başlangıç modu sunarak kullanıcılara, dışarıda kimseye zarar vermeden, güvenli bir şekilde kontrolleri öğrenebilmesini sağlıyor. Ayrıca akıllı cihazınız vasıtasıyla DJI’ın sağladığı simülatör ile kalkış ve hız konularında da bilgilenmek mümkün. Bu iki mod, yeni başlayanlar için güven aşılamakta ve dronelar hakkında oldukça eğitici olmaktadır.

2 – Drone Kontrolleri
Piyasada bulunan çoğu drone modeli, kontol çubukları ve düğmelerin olduğu klasik yapıyı tercih etmektedir. Bazı kumandalar da diğerlerine göre daha farklı şekillerde olsa da temel kontrol seçenekleri aynıdır. Konuyu daha basit bir şekilde açıklamak için tüketici modelleri olan Mavic, Phantom ve Spark modelleri üzerinden örnekler vereceğiz.

Sol joyistiği yukarı yönde hareket ettirmek yükselmesine; aşağı yönde hareket ettirmek ise alçalmasını sağlayacaktır. Alternatif olarak, kontol çubuğunu sol ve sağa hareket ettirmek dronun da aynı yönlerde hareket etmesini sağlayacaktır.
Kontrol kumandasının sağ kısmındaki joyistik, cihazınızın ilerlemesini ya da hareketlerini kontrol eder. Joyistiği yukarı, aşağı, sol ve sağ yönlerde hareket ettirdiğinizde cihazınız ileri, geri, sol ve sağ yönlere doğru hareket eder.
Ayrıca çok yüksek ihtimalle kamerayı kontrol etmeniz için kumanda üzerinde tuşlar olacaktır. Bu tuşlar fotoğraf çekmenize, video kaydı yapmanıza ve kamera açısını yönetmenize, menüler ile de, olanak tanıyacaktır. Uçuş yapmadan önce hangi tuşun hangi görevi yerine getirdiğini öğrenmeniz faydanıza olacaktır.
Drone kontrol mekanizması oldukça tahmin edilebilir ve kullanım kolaydır. Sadece dronunuzun hangi kısmının ön tarafı olduğundan emin olun. Bu şekilde ileri ya da geri yönlerde hareket ederken karışıklıklar yaşamazsınız. Arttırmış güvenlik için uçuş esnasında GPS modunun açık olduğundan emin olun. Bu sayede olası bir durumda cihazınız stabil bir şekilde hareket eder ve iniş yapar.

3 – Nerede Pratik Yapmalıyım?
Uzaktan kumanda kontrollerine alıştıktan sonraki diğer önemli adım çalışmalar yapacağınız çevre ve etrafındakilerdir. Yeni bir lokasyona ulaştığınızda her zaman çevrenizde nelerin olup olmadığına dikkat edin. Kontrol ettiyseniz, uçuş esnasında sürprizlerle karşılaşma olasılığınız azalacaktır. Binaların, ağaçların ve elektrik hatlarının nerede olduğunu uçuş esnasında aklınızdan çıkarmayın. Bulunduğunuz yerdeki havaalanlarının nerelerde olduğuna araştırın ve yakınlarında uçuş yapmayın. Ayrıca hava sahası kanunlarına da olası bir durumun önüne geçmek için göz atın.
Her uçuş öncesinde, arazi yapısına ve değişken hava koşullarına karşı hazırlıklı olun. Rüzgâr, yağmur ve sıcaklık uçuş performansını etkileyen önemli etmenlerdendir. Yağmur ihtimali bulunan hava durumlarında uçuş planlarınızı ertelemek iyi bir tercih olacaktır. Yağmurlu havalarda damlaların elektronik cihazlara olan kötü etkisinin yanı sıra görüş alanınız daralacak ve sinyal kaybı yaşayacaksınız. Rüzgar ve sıcaklık da en az yağmur kadar uçuş performansınız üzerinde ve batarya ömrü üzerinde etkilidir. Her zaman dronunuzun batarya seviyesini kontrol edin ve iniş yapabilecek kadar batarya ömrü bırakın.

4 – Uçuş Öncesi Yapılacaklar Listesi
- Dronunuzun fiziksel durumunu kontrol edin. Pervanelerde aşınma ya da kırık var mı diye bakın.
- Uçuş yapacağınız bölgenin kanunlarını araştırın ve bu çerçevede uçuşlar yapın.
- Bataryalarınızın durumunu kontrol edin. Bataryalarınızın içerisinde uçuş yapmaya yetecek kadar güç bulunduğundan emin olun.
- Dronunuz ve uzaktan kumandanızın birbirine sorunsuz bir şekilde bağlandığından emin olun.
- Hava durumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
- Uçuş yapacağınız alanın fiziksel özelliklerini kontrol edin. İniş ve kalkış yapmaya elverişli olduğundan emin olun.
- Kamera ayarlarınızı kontrol edin. Güvenli uçuşlar için dronunuzun görüş menzilini ve şeklini tanıyın.
- Video ve fotoğraf çekmek istiyorsanız dronunuzun içerisinde hafıza kartı olduğundan emin olun.
- Kalkış yapmadan önce ve iniş yaparken, drone çevresindeki kişileri kalkış yapacağınıza dair uyarın.
- Uçuş yaparken drone ayarlarını düzenli olarak kontrol edin.
Dronunuzun çalışma şekline ve kontrollerine alıştıktan sonra yaptığınız pratikler yerini profesyonel uçuşlara bırakacaktır. Bu sayede daha zevkli ve aynı zamanda güvenli uçuşlar gerçekleştireceksiniz.
5 – Kalkış ve İniş Yapmak

Uçuş yapmanın en önemli noktası kalkış ve iniş yapabilmektir. Cihazınızı kontrol ederek iniş ve kalkış yapabileceğiniz çevresi temiz bir alan bulmaya çalışın. Ağaçların, elektrik kablolarının ve sizi engelleyecek herhangi bir objenin olmadığı alanları tercih edin.
Kalkış yaparken, en uygun uçuş koşullarını sağlamak için aşağıdaki güvenlik listesinde yazılanları gerçekleştirdiğinizden emin olun. Çevrenizi kontrol edin ve her zaman çevrenizin farkında olun.
Batarya seviyesini ve diğer ayarları kontrol ederken dronunuzu çalıştırın. Ayarlarınızı tamamen kontrol ettikten sonra tam gaz vererek cihazınızı yerden birkaç metre havaya kaldırın. Dronunuzun performansını ve ayarlarını görüntülerken birkaç saniye hareket etmeden olduğunuz yerde uçuş yapın. Eğer bir problemle karşılaşmanız durumunda sorunsuz bir şekilde iniş yapabileceğinizden emin olun. Dronunuz doğru bir şekilde çalışıyor ve çevresel durumlarda da bir engel yoksa, irtifa kazanmaya başlayabilirsiniz.
Uçuş sırasında cihazınızın batarya seviyesini her zaman kontrol edin. İniş yapmak için her zaman bataryanızda ekstra güç bulundurun. Uçuş sırasında daha önce karşılaşmadığınız bir durumla karşılaştığınızda ya da bazı durumlar değişkenlik gösterdiğinde; bataryası hızlıca tükenen bir cihazla uçuş yapmak zorunda kalmak istemezsiniz.
İniş yapmaya hazır olduğunuzda, dronun iniş alanında insanlar varsa uyarın. Hızınızı azaltırken cihazınızı iniş yapacağınız alana doğru yönlendirin. Güvenli iniş dendiğinde, yavaş ve kibar olmak anahtar kelimelerdir. Dronunuz iniş yaptığında, pervanelerin durduğundan emin olun. iniş yaptıktan ve motorları da durdurduktan sonra batarya ünitesini kapatarak gücü kesmeyi unutmayın.

6 – Yardımcı Olabilecek Uçuş İpuçları
- Her zaman yedek batarya bulundurun. Eğer uzun süreli uçuşlar yapmak istiyorsanız, yanınızda her zaman yedek parçalar bulundurun.
- Drone iniş pisti küçük görünse de bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilmektedir. Katlanır iniş pisti, bir parça tahta ya da küçük bir kilim bile her şartta iniş ya da kalkış yapabilmenize olanak tanıyacaktır.
- Haritalar ve rotaları araştırın. Her zaman uçuş yapmak için iyi ve düzgün bir lokasyon arayışında olun. İstediğiniz amaç doğrultusunda lokasyonlar bulmak küçük araştırmalar ve sabır gerektirmektedir.
- Eğlenirken diğer insanlara karşı saygılı olun. Uçuş yapmak eğlenceli olduğu kadar uçuş esnasında insanlardan, arabalardan ve binalardan uzakta uçmalısınız.
- Cihazınızı koruyucu bir çanta içerisinde muhafaza ediniz. Dronunuz bir yatırımdır ve yatırımınızın taşınması esnasında zarar görmemesi için koruyucu bir materya kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca diğer parçalarınızı da bu çantalar içerisinde saklayarak gittiğiniz her yere rahatça götürebilirsiniz.
7 – Güvenli Uçuş Önerileri
- Bulunduğunuz ülkedeki resmi uygulamaları ve kanunları öğrenin. Eğer gerekliyse cihazınızın kaydını kesinlikle yaptırın.
- Açık havalarda uçuş yapmaya özen gösterin.
- Cihazınızın menzilleri dışında uçuş yapmaktan kaçının.
- Hava durumunu uçuş yapacağınız gün takip edin.
- Bol ışıklı alanlarda uçuş yapın.
- Hasarlı parçalarınızı güvenliğiniz için değiştirin.
- Uçuş sırasında arkadaşlarınızın da yanınızda olması güvenli uçuş için olumlu yönde etkilidir.
- Uçuş yaparken çevrenizin farkında olun ve saygı duyun.
Küçük plan ve programlamalarla uçuş yapmak uçuş güvenliğini artırmaktadır. Dronunuza alıştıkça, daha doğal ve sezgisel bir şekilde uçuş yaptığınızı fark edeceksiniz. Bu sayede daha özgür, yaratıcı ve yeni ufukların peşinde olacaksınız.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.