DJI Ürünleri, Drone Ürün Tanıtımı

Drone Pilotları İçin Mekanik Örtücülerin Önemi

Yeni nesil havadan haritalama araçlarının arkasındaki teknolojiye daha yakından bakın.

Çok çeşitli sektörlerde dronelar, geleneksel veri toplama yöntemlerinin yerini alarak profesyonellerin daha hızlı, daha akıllı ve daha güvenli çalışmasına yardımcı oluyor. On yıl önce, gökyüzünde hızla ilerleyen ve görüntü yakalayan uçan bir robot fikri, gerçeklerden çok bilim kurguydu. Artık tarım, inşaat, ölçme ve çevre izleme alanlarının tümünde, derinlemesine haritalar ve arazi modelleri üretmek için DJI teknolojisi kullanılıyor.

Dronelar, haritalama ve hava araştırmaları için başvurulacak araçlar haline geldi: İHA’nız önceden ayarlanmış bir yolda yüksek hızda uçarak, düzenli aralıklarla ve tutarlı bir irtifada fotoğraf çekebilmektedir. Daha sonra fotoğraflar, doğru haritalar oluşturmak için bir yazılım tarafından birleştirilir.

Bu yazımızda, altta yatan teknolojiye daha derinden bakacağız ve kurumsal düzeyde haritalama dronelarını diğerlerinden ayıran önemli bir özelliğe değineceğiz: mekanik bir örtücünün varlığı.

Peki mekanik örtücü nedir? Diğer örtücü türlerinden farkı nedir? Ve yüksek kaliteli hava fotoğraflarının toplanmasında neden bu kadar hayati bir rol oynuyor?

CMOS Kameralara Yakından Bakın

Haritalama ve ölçme uygulamaları için mekanik örtücülerin neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için birkaç adım geriye gidip kameraların (ve kamera dronlarının) nasıl çalıştığını keşfetmek faydalı olacaktır.

Işık bir kameraya girdiğinde, milyonlarca küçük pikselden oluşan bir görüntü sensörü tarafından yakalanır. Bu pikseller, yarı iletken tamamlayıcı metal oksit (Complementary Metal Oxide Semiconductor – CMOS) adı verilen bir malzemeden yapılmıştır. Işık CMOS’a çarptığında, görüntüyü oluşturmak için kullanılan bir elektrik yükü oluşturur.

Peki örtücü nasıl sığar? Örtücü, CMOS’un ışığa ne kadar süre maruz kalacağını kontrol eder. Obtüratör açıksa, ışık kameraya girer ve CMOS’a çarpar. Kamera bir resim çektiğinde, örtücü geçici olarak açılır ve ışığın CMOS’a çarpmasına ve bir görüntü oluşturmasına izin verir.

Mekanik Örtücü ve Diğerlerinden Farkı Nedir?

Mekanik örtücüler, görüntü sensörünün tüm çerçevesini tek seferde ışığa maruz bırakarak çalışır. Bu, her pikselin pozlama zamanında tam olarak aynı anı temsil ettiği anlamına gelir. Birazdan göreceğimiz gibi, bu zamanlama her şeydir. Elektronik örtücü veya sarmal örtücülerin aksine mekanik kepenklerin nasıl çalıştığını düşündüğünüzde daha mantıklı gelecek.

Elektronik örtücüler, görüntü sensörünü her seferinde bir piksel satırı aydınlatmaya maruz bırakmaları bakımından farklılık gösterir. Elektronik örtücüler, ışığa maruz kalmayı kontrol etmek ve pikselleri yukarıdan aşağıya kademeli olarak ortaya çıkarmak için kameranın sensörünü kullanır. Bunun anlamı, elektronik örtücülerin aslında çerçevenizin üst kısmı ile alt kısmı arasında kısa bir gecikme süresi olmasıdır. Çoğu zaman bu bir sorun değildir, ancak çekime hareket dahil olduğunda, bu örtücü türleri, hareketli hedefleri çekerken (veya kameranın kendisi açıkken) tipik olan bir tür görüntü bozulması olan yuvarlanma/jöle etkisi olarak bilinen duruma neden olabilir.

Özetlemek gerekirse, mekanik örtücü, kameranızın sensörünün her bir pikselini aynı anda pozlayarak çalışır. Elektronik örtücüler, pikselleri her seferinde bir satır ışığa maruz bırakır. Ancak bu, bir hava araştırması bağlamında neden önemlidir?

Profesyonel araştırmacılar için doğruluk her şeydir. Sarmal ve elektronik örtücüler haritalama görevleri için ideal değildir. Bir örtücüden gelen az miktarda “jöle etkisi” bile, haritalama yazılımınızın yön duygusunu bozabilir ve dolayısıyla ölçümlerinizin doğruluğunu azaltabilir.

Haritalandırma Görevlerinde Mekanik Örtücü Gerekli mi?

Profesyonel araştırmacıların çalışmaları genellikle doğruluğuna göre değerlendirilir. Santimetre düzeyinde hassasiyetle ölçümler sağlamak için artık RTK teknolojisiyle birleştirilen birçok drone ile, sonuçlarınızı baltalayabilecek kalitesiz görüntüler için hiçbir mazeret yok. Mekanik örtücüye sahip bir drone kullanmak mümkün olan en iyi görüntü kalitesini sunar ve korkunç jöle efekti olasılığını azaltır. Elektronik veya sarmal örtücü sistemlerinin denkleme hareket bulanıklığı getirdiği durumlarda, mekanik örtücüler bunun olmasını engeller. Hem kamera hem de hedefi statik olsaydı, bozulma riski minimum düzeyde olurdu. Ancak dronların sağladığı kazanımlardan yararlanmak istiyorsanız, hareketli bir platformdan görüntüler çekerken en iyi performansı veren bir örtücüye ihtiyacınız vardır.

Haritalama ve Hava Araştırmaları İçin Doğru Drone Seçimi

Haritalama ve ölçüm uygulamaları için mükemmel drone modelini arıyorsanız, mekanik örtücüye sahip bir kamera ile uçmanızı tavsiye ederiz. Bu, örtücü veya jöle etkisi riskini ortadan kaldırmanın açık ara en iyi yoludur. Phantom 4 RTK, M3E ve Zenmuse P1 sensörüyle, fotoğraflarınızın (oluşturdukları haritaların ve modellerin) mümkün olduğunca net ve doğru olacağından emin olarak dinamik görevleri üstlenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.